2012 m. spalio 27 d., šeštadienis

Liūtas

Liūtas – katinių  šeimos plėšrus žinduolis, valdžios simbolis. Gyvena savanose, miško savanose, krūmynuose. Gyvenimo trukmė – 32 metai.

Medžioklė ir mityba

Medžioja kanopinius gyvūnus, kartais smulkius graužikus, nevengia net kai kurių žolių ar vabzdžių. Grobio ieško dažniausiai naktimis.
Suaugę liūtai dažnai riaumoja, garsas girdimas už kelių kilometrų. Taip jie žymi teritoriją ir išblaško antilopių bandas. Išsiblaškiusias antilopes ar kitus žvėris lengviau nudobti, nes auka dažnai pati užbėga ant plėšrūno, todėl liūtai vietoje gaudynių dažnai renkasi šį variantą.
Medžioja dažniausiai patelės.

Zoologijos sodai

Zoologijos soduose, cirkuose, žvėrynuose laikomi vadinamieji maniežų arba zoologijos sodų liūtai. Kuriant zoologijos sodus buvo gaudomi įvairių geografinių rasių liūtai ir kryžminami. Taip susidaręs tipas paplito ir laikomas idealiu liūto tipu.
Liūtės tiek narve, tiek gamtoje yra žvalesnės ir žiauresnės už patinus. Ypač piktos turėdamos jauniklių. Zoologijos soduose žmones dažniau sužeidžia liūtės, o ne liūtai.
Nelaisvėje gyvenančios liūtės kartais praranda savo motinystės instinktą, tada jos jaunikliams kyla didelė grėsmė ir juos tenka auginti atskirtus nuo motinos. Kartais žinduokliams jaunikliams surandama žindanti kalė, jai neatsiradus, maitinami iš buteliuko. Užauginti be motinos liūtai rimtesni ir draugiškesni, bet prižiūrėtoją net žaisdami gali parblokšti. Savo globėją-prižiūrėtoją liūtai pamilsta daug stipriau nei meškos ar tigrai.
Į Kauno zoologijos sodą pirmieji Afrikos liūtai atvežti 1955 m. vasarą. Tai buvo jaunikliai Akbaras ir Iskra, gimę Kaliningrado zoologijos sode. Po 3 metų Kaune jiems gimė liūtukas Gintaras. Vėliau, nuo 1960 iki 1970 m. Afrikos liūtų gretos Lietuvoje sparčiai augo. Ypač gerus jauniklius vedė liūtė Sula, gauta iš Gardino.

Cirkai

Cirkuose per treniruotes liūtus kartais stipriai kapoja rimbu, o nuo to jų poodyje atsiranda kraujo išsiliejimų. Kartais už save arba draugą liūtai puola dresuotoją. Taip atsitiko ir su Kaune gimusiu liūtu Gintaru, cirke perkrikštytu Cezario vardu. Spektaklio metu, užstodamas liūtą Saltaną, Cezaris puolė savo dresuotoją ir perkando jam petį.




 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą